Sinteza ideilor principale

01. ÎN LUMEA DE ACUM 8-10.000 DE ANI

1. Poveștile nescrise ale geților le găsim uneori sculptate în piatra munților: pornite din mâna omului cunoscător și fasonate de vremurile pe care le-au străbătut.

2. Poveștile geților străbat timpurile sub forma unor povestiri despre viața în familie, dar și în așezare, cu cele mai profunde daruri ale vieții: întemeierea unei familii, formată din Mama (născătoarea de copii, de urmași), Tatăl ocrotitor și Copilul ascultător.

3. La marginea așezării, pentru toți oamenii din ea, se aflau Moșii și Bătrânele (Babele) de neam.

02. ÎN AŞEZARE

1. Oamenii trăiau în comunități mici, iar mărirea comunităților se realiza către exteriorul lor; noile așezări porneau de la oamenii din așezările vechi, prin sarcini de destin ale unor membrii, care erau recunoscuți de bătrânii așezării, iar întemeietorii ajutați să-și realizeze sarcinile.

2. Legăturile între Moșii poporului și așezări se realizau prin Călătorii Moșilor, care ofereau toate formele de ajutor Învățătorilor și Măiaștrilor (Maeștrilor) pe meserii din fiecare așezare.

3. MOŞII ŞI ÎNVĂŢĂTURILE OFERITE POPORULUI

1. Cine sunt Moșii, evoluțiile și sarcinile lor formează cel mai amplu, complex, profund subiect de dezbatere.

2. Fiind îndrumători, ajutători și participând la coordonarea evoluțiilor popoarelor aflate în evoluții începătoare, oferă cunoașterea și priceperea lor popoarelor ajutate prin intermediari între ei și cei ajutați: Călătorii, Învățătorii și Măiaştrii (Maeștrii) ai meseriilor oamenilor din așezări.

3. Câteva idei privind evoluțiile pe care le-au parcurs toate spiritele umane, cu accent pe formarea conștienței și conștiinței.

Scrie un comentariu